«Η γυναίκα ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη: Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία ανάμεσα σε όλους αυτούς τους απαιτητικούς και συνάμα υπέροχους ρόλους;»

Η ζωή των γυναικών έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία 60 χρόνια. Η γυναίκα του σήμερα αγωνίζεται καθημερινά να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους που κατέχει: είναι σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη. Συνεχώς έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα που πρέπει να διαχειριστεί («Να παίξω με τα παιδιά μου ή να μαζέψω το σπίτι που είναι ακατάστατο;», «Μετά από 10 ώρες δουλειάς να μαγειρέψω ένα υγιεινό γεύμα ή να παραγγείλω έτοιμο φαγητό;», «Να κανονίσουμε να βγούμε έξω με το σύζυγο μόνοι μας ή να περάσω χρόνο με τα παιδιά;»), ενώ οι τύψεις και οι ενοχές καραδοκούν.

Μέσα στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα η γυναίκα του 21ου αιώνα οφείλει να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία, καθώς επιστημονικές έρευνες τονίζουν πως η συναισθηματική ευεξία της μητέρας επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία των παιδιών και ολόκληρης της οικογένειας. Για να υπάρχει αυτή η ισορροπία πρέπει όλοι οι τομείς της ζωής να χαρακτηρίζονται από αρμονία. Δηλαδή η κάθε γυναίκα να νιώθει καλά με τον εαυτό της, το σύζυγό της, το επάγγελμά της, τα παιδιά της και τις δραστηριότητές της. Στόχος δεν είναι η απλή επιβίωση, αλλά μία ζωή με ποιοτικές εμπειρίες και στιγμές.

Πώς μπορείς λοιπόν εσύ να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία;

  • Αξιολόγησε τις προτεραιότητές σου. Σκέψου τι είναι σημαντικό για εσένα και τι όχι. Η δουλειά σου ή η οικογένειά σου; Να φτάσεις ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία ή να είσαι μία καλή μητέρα και σύζυγος; Αφού αποφασίσεις τι είναι σημαντικότερο, τότε μπορείς να θέσεις και τους αντίστοιχους στόχους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ζωή μας αναλώνεται σε στόχους που δεν αποτελούν προτεραιότητα μας και ξεχνάμε τις πραγματικές μας προτεραιότητες. Να θυμάσαι να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις προσωπικές σου αξίες και τα πιστεύω σου και όχι τις απαιτήσεις των άλλων.
  • Καθόρισε τα όριά σου και σταμάτα να κυνηγάς την τελειότητα. Τα όρια αποτελούν την προστατευτική γραμμή που βάζεις γύρω από τον εαυτό σου για να τον προφυλάξεις. Εκφράζουν τις δικές σου αρμοδιότητες και δείχνουν στους γύρω σου τι θεωρείς αποδεκτό και τι όχι. Χωρίς όρια δεν μπορείς να πεις όχι. Και το «όχι» είναι απαραίτητο να ειπωθεί, εάν θέλεις να υπάρχει ισορροπία στη ζωή σου. Δεν μπορείς να τους ικανοποιείς όλους συνεχώς.
  • Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Με τόσους ρόλους που έχεις αναλάβει έχεις ξεχάσει να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αναπολείς την εποχή που ήσουν νεότερη χωρίς τόσες υποχρεώσεις. Οφείλεις να διαθέτεις χρόνο στον εαυτό σου και να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Είναι μία δραστηριότητα; Ένα άθλημα; Μία βόλτα με την καλύτερή σου φίλη; Το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου; Η επίσκεψη στο κομμωτήριο; Ότι και αν είναι αυτό, φρόντισε να το κάνεις αρκετά συχνά. Ξέρεις γιατί; Γιατί μέσα από αυτό όχι μόνο εσύ θα νιώσεις καλά με τον εαυτό σου, αλλά και η οικογένεια θα λειτουργεί καλύτερα.
  • Σταμάτα να νιώθεις ενοχές. Δεν υπάρχει καμία τέλεια μητέρα που να μην κάνει λάθη και όλα στη ζωή της να κυλούν εύκολα. Δε σε ωφελεί σε τίποτα να συγκρίνεσαι με άλλες γυναίκες που θεωρείς ότι διαχειρίζονται καλύτερα ορισμένες καταστάσεις. Οι ενοχές απορροφούν όλη σου την ενέργεια, σου δημιουργούν θλίψη, απογοήτευση και σε ακινητοποιούν. Σίγουρα οι αποφάσεις σου δε θα είναι πάντα σωστές, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση έχεις πολλά να μάθεις.
  • Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Οι ευθύνες που έχεις είναι τόσες πολλές, που αρκετά συχνά νιώθεις σαν να πνίγεσαι. Δε χρειάζεται να το περνάς όλο αυτό μόνη σου. Συζήτησέ με το σύζυγό σου και ζήτησέ του να αναλάβει κάποιες παραπάνω δραστηριότητες. Εξήγησε στα παιδιά σου ότι η οικογένεια είναι μία ομάδα και ο καθένας πρέπει να βοηθάει, καθώς δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου. Αυτό θα βοηθήσει και αργότερα τα παιδιά σου να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Το να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά, τα παιδιά, το σύζυγο και τον ίδιο σου τον εαυτό (που τον παραμελείς πολλές φορές!) αποτελεί μία συνεχή και δύσκολη διαδικασία, σε καμία περίπτωση όμως ακατόρθωτη. Είναι αναγκαίο να μπορέσεις να ισορροπήσεις ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους νιώθοντας καλά με τον εαυτό σου, ξυπνώντας το πρωί χαρούμενη με όρεξη για τη μέρα που μόλις ξημέρωσε και όχι σκεπτόμενη «Πώς θα τα καταφέρω και πάλι σήμερα;». Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας θα σε ξεπερνούν και εσύ δε θα μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Μην ξεχνάς όμως πως το να είσαι ευτυχισμένη δε σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια και έτσι όπως εσύ τα είχες προγραμματίσει. Σημαίνει ότι αποφάσισες να είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις και να δεις πέρα από τις ατέλειες. Χρόνια σου πολλά!