Ανακαλύπτοντας την εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας

Η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας. Αγώνας που πολλές φορές αποδεικνύεται σκληρός και δύσκολος στο διάβα του. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά, το σπίτι και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι πολλές. Όσο και να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε, οι δύσκολες αυτές στιγμές έρχονται και εμείς καλούμαστε να τις διαχειριστούμε. Πώς μπορούμε λοιπόν να το κάνουμε αυτό; Χρησιμοποιώντας τη δύναμη που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Τι είναι όμως η δύναμη αυτή;

Η εσωτερική δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του δεν είναι μία έμφυτη ικανότητα. Μαθαίνεται, όπως ακριβώς και κάθε άλλη δεξιότητα. Είναι η δύναμη που μας βοηθά να στηριχτούμε στα πόδια μας όταν έρχονται δύσκολες στιγμές, η δύναμη που μας γεμίζει θάρρος όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις αξίες μας, η δύναμη που μας οπλίζει με θάρρος και υπομονή να αντιμετωπίσουμε απαιτητικές καταστάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν εσύ για να αναπτύξεις και να βελτιώσεις τη δύναμη αυτή;

  • Να αποδεχτείς τον εαυτό σου στην ολότητά του. Η υγιής αυτοεκτίμηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δύναμης αυτής. Πρέπει να αποδεχτείς τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά γνωρίσματα του εαυτού σου για να μπορέσεις να διαχειριστείς την όποια δύσκολη κατάσταση. Να θυμάσαι πως κανείς δεν είναι τέλειος και πολλές φορές αυτό που εσύ θεωρείς ελάττωμα του χαρακτήρα σου από κάποιον άλλο θεωρείται προτέρημα. Αντιμετώπισε τα λάθη του παρελθόντος σαν ευκαιρίες μάθησης και διδάξου από αυτά. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου καθημερινά τα επιτεύγματά σου (όσο μικρά και αν είναι) και μην εστιάζεις συνεχώς την προσοχή σου στις αρνητικές εμπειρίες.
  • Να διατηρείς στενές σχέσεις με ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον επηρεάζεται άμεσα από τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να περιτρυγιρίζεσαι από ανθρώπους χαμογελαστούς και αισιόδοξους που σε εκτιμούν και βγάζουν προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό. Απομακρύνσου από όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχώς γκρινιάζουν, είναι απαιτητικοί και δεν ενδιαφέρονται για σένα. Προσπάθησε να μη συγκρίνεις συνεχώς τη ζωή σου και τα επιτεύγματά σου με τα αντίστοιχα των γύρω σου αλλά μόνο σε σχέση με εσένα. Δηλαδή με το τι έχεις επιτύχει μέχρι τώρα στη ζωή σου, με το τι θα μπορούσες να αλλάξεις και να κάνεις καλύτερα.
  • Ξεκίνα δραστηριότητες που αγαπάς και σε κάνουν να χαμογελάς. Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να ξεκινήσεις μία νέα δραστηριότητα που θέλεις να κάνεις και συνεχώς το αναβάλλεις; Τώρα ήρθε η ώρα να την ξεκινήσεις. Είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινότητά μας πέρα από τις πολλές υποχρεώσεις που έχουμε, να κάνουμε και δραστηριότητες που μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Ο αθλητισμός, η ενασχόληση με την τέχνη, τη μουσική, ο εθελοντισμός σε κοινωνικές δομές θα σε βοηθήσει όχι μόνο να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου αλλά και να διαχειριστείς ευκολότερα τα αρνητικά σου συναισθήματα.

Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας και τις δύσκολες καταστάσεις που εμφανίζονται απροσδόκητα στη ζωή μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τις αντιλαμβανόμαστε. Να θυμάσαι πως αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπεις μία δύσκολη κατάσταση, αλλάζει και η ίδια η κατάσταση. Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις εάν οι καθημερινές προκλήσεις θα σε κάνουν πιο δυνατό άνθρωπο ή θα σε ισοπεδώσουν. Εμπιστεύσου τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου και γίνε ο άνθρωπος που πάντα ήθελες να είσαι!