Αποχαιρετώντας τις διακοπές και καλωσορίζοντας την επιστροφή στα θρανία. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα; – Μέρος Β

Οι διακοπές τελείωσαν και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι αναπόφευκτη. Από τη θάλασσα και το εξοχικό, γυρίζεις πίσω στην πόλη και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως σε λίγες ημέρες το παιδί σου ξεκινά το σχολείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται (διάβασμα, φροντιστήρια, εξετάσεις). Δε χρειάζεται να σκεφτείς κάτι πέρα από αυτό για να αγχωθείς περισσότερο. Η πλειοψηφία των παιδιών, είτε πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο είτε όχι, βιώνουν έντονο άγχος καθώς μέσα σε λίγες ημέρες είναι αναγκασμένα να ξεχάσουν τα παιχνίδια στη θάλασσα και τις βόλτες και να επιστρέψουν στο διάβασμα και τις υποχρεώσεις του σχολείου. Και αυτό μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο για το παιδί. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη ούτε για τα παιδιά αλλά ούτε και για τους γονείς. Το άγχος της περιόδου αυτής είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό.

Τι μπορείς να κάνεις όμως εσύ για να βοηθήσεις το παιδί σου να προσαρμοστεί ευκολότερα στην επιστροφή στα θρανία και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους που βιώνει;

    • Ξεκινήστε να προετοιμάζεστε νωρίτερα.  Όλοι ξέρουμε (και ειδικά τα παιδιά) πόσο ωραίο είναι το καλοκαίρι γιατί το βράδυ μπορούμε να ξενυχτήσουμε και το πρωί δε χρειάζεται να σηκωνόμαστε νωρίς. Ενώ λοιπόν είναι πολύ δελεαστικό να συνεχίσει όλη η οικογένεια με τους ρυθμούς αυτούς μέχρι και την τελευταία ημέρα των διακοπών, θυμηθείτε ότι το παιδί θα προσαρμοστεί ευκολότερα εάν αρχίσει την καθημερινότητα του σχολείου αρκετές μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο. Μειώστε τα ξενύχτια και ξεκινήστε όλοι να κοιμάστε νωρίτερα και το πρωί να σηκώνεστε πιο κοντά στην ώρα του σχολείου. Σίγουρα οι πρώτες μέρες δε θα είναι εύκολες για κανέναν. Είναι όμως προτιμότερο το παιδί να ξεκινήσει το σχολείο όντας προσαρμοσμένο στην καθημερινότητα που συνεπάγεται το σχολείο. Ο σωστός (ποιοτικά και ποσοτικά) ύπνος είναι χρήσιμος, όχι μόνο για τα μικρά παιδιά, αλλά και για τους εφήβους.

 

  • Βοηθείστε το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του σχολείου. Ένας από τους βασικότερους λόγους που το παιδί σας βιώνει έντονο άγχος πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά είναι ότι δεν ξέρει τι να περιμένει. «Η σχολική τάξη θα είναι διαφορετική; Θα έχω την ίδια δασκάλα και τους ίδιους συμμαθητές; Μήπως τα μαθήματα θα είναι πολύ δύσκολα και δε θα τα καταφέρω;» είναι σκέψεις που κάνουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Πηγαίνετε παρέα με το παιδί και δείξτε του το νέο του σχολείο. Η εξοικείωση αυτή με το χώρο, όχι μόνο ηρεμεί τα μικρότερα παιδιά, αλλά βοηθάει και τα μεγαλύτερα να ενθουσιαστούν περισσότερο με την επιστροφή τους στο σχολείο.

 

  • Συζητήστε με το παιδί. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος που βιώνει το παιδί σας πριν επιστρέψει στο σχολείο είναι να μιλήσετε μαζί του. Ρωτήστε το τι σκέφτεται, εάν υπάρχει κάτι που να το προβληματίζει, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Μην ξεχνάτε πως «το πιο σημαντικό στην επικοινωνία είναι να ακούμε αυτό που δε λέγεται». Θυμηθείτε το άγχος που βιώνατε και εσείς ως παιδιά πριν τη νέα σχολική χρονιά. Η σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική για την ισορροπημένη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Το παιδί νιώθει ασφάλεια και ηρεμία όταν ξέρει πως οι γονείς του είναι δίπλα του και το στηρίζουν.

Να θυμάστε πως για να είναι καλά τα παιδιά σας πρέπει να είστε καλά και εσείς! Φροντίστε λοιπόν να ξεκουράζεστε και να είστε ήρεμοι. Πριν το καταλάβετε, το άγχος της επιστροφής στα θρανία θα έχει εξαφανιστεί και όλη η οικογένεια θα γυρίσει πίσω στους κανονικούς της ρυθμούς. Καλή σχολική χρονιά!