Η δύναμη της θέλησης: τι είναι και πώς μπορούμε να την καλλιεργήσουμε;

 

Μέρος Β

Στο προηγούμενο άρθρο εστιάσαμε στο τι ορίζουμε ως θέληση και στο πώς συνδέεται με μία καλή ζωή. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στους τρόπους τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε και να καλλιεργήσουμε τη θέλησή μας. Μπορείτε να σκεφτείτε πως η θέληση είναι σαν ένα σωματικό μυ που κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε δυναμώνει. Χρειάζεται λοιπόν από την πλευρά σας υπομονή και επιμονή!

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για να δυναμώσετε τη θέλησή σας;

  • Βάλτε έξυπνους στόχους. Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι εάν οι στόχοι σας είναι σαφείς, ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορισμένοι. Θεωρήστε την απάντηση που θα δώσετε στην ερώτηση αυτή σαν το πρώτο βήμα για αλλαγή. Εάν οι στόχοι σας δεν είναι ξεκάθαροι (π.χ. θέλω να χάσω πέντε κιλά μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και όχι θέλω να χάσω τα περιττά κιλά μέσα στους επόμενους μήνες) δεν μπορείτε να ξέρετε που ακριβώς κατευθύνεστε. Μόλις ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσετε στην πράξη.
  • Απομακρύνετε τους πειρασμούς και ότι σας αποσπά την προσοχή. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης να δυσκολεύεται να αντισταθεί στους πειρασμούς. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να έχετε ένα κουτί σοκολατάκια στο ντουλάπι και εσείς να πρέπει να φάτε σαλάτα. Πόσο πολύ πιστεύετε ότι θα απαρνηθείτε τα ωραία και λαχταριστά σοκολατάκια γιατί προσέχετε τη διατροφή σας; Για αυτό το λόγο απομακρύνετε ό,τι θεωρείτε πως δε σας βοηθά στην επίτευξη του στόχου σας. Αν για παράδειγμα πρέπει να ολοκληρώσετε μια εργασία που γράφετε και τα τηλεφωνήματα των φίλων σας σας αποσπούν την προσοχή, βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο και απομακρύνετέ το από κοντά σας.
  • Δεσμευτείτε 100% ότι θέλετε να προχωρήσετε στην αλλαγή. Δεν είναι όλες οι περίοδοι της ζωής μας ιδανικές για αλλαγές. Εάν λοιπόν περνάτε μια φάση που δε νιώθετε ότι έχετε την όρεξη να προχωρήσετε σε αλλαγές, μην το κάνετε. Διαλέξτε την περίοδο εκείνη της ζωής σας που νιώθετε πως έχετε τη διάθεση να κάνετε αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή δε θα έρχονται στο νου σας σκέψεις να τα παρατήσετε και έτσι δε θα χρειάζεται να «παλέψετε» με τον ίδιο σας τον εαυτό.
  • Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της παρέας. Σκεφτείτε πόσες πολλές φορές αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή και να βάλετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας και δεν το πραγματοποιήσατε ποτέ. Έχετε αναρωτηθεί γιατί; Γιατί όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάτι μόνοι μας είναι πολύ εύκολο να βρούμε δικαιολογίες όλων των ειδών για να μην προχωρήσουμε τελικά στις αλλαγές. Αρχίζουμε λοιπόν να κάνουμε σκέψεις του τύπου «Είναι πολύ δύσκολο, δεν μπορώ να το κάνω», «είμαι πολύ κουρασμένη σήμερα, δε θέλω να πιεστώ άλλο» «σήμερα είναι Σάββατο θα φάω όσο θέλω και αρχίζω διατροφή από τη Δευτέρα». Και η λίστα με τις δικαιολογίες είναι ατελείωτη, καθώς προσπαθούμε ουσιαστικά να μην χάσουμε τη βολή μας. Αυτό λοιπόν που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να βρείτε έναν συνοδοιπόρο στην προσπάθειά σας για αλλαγή. Ποιος είναι αυτός που θα ήθελε να αλλάξει συνήθειες και ουσιαστικά ο ένας θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει τον άλλο; Είναι ο/η σύντροφος, ο καλύτερός σας φίλος, ένας συνάδελφος;

Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένοι από τους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε τη θέλησή σας. Εάν λοιπόν θέλετε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη ζωή σας χρησιμοποιήστε τις παραπάνω συμβουλές και ξεκινήστε! Να θυμάστε πως το πρώτο που πρέπει να έχετε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας είναι θέληση. Όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνικές. Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες ακόμα και αν είναι μεγάλες ξεπερνιούνται.