Μήπως το να έχεις συνεχώς ένα «καλό» και υπάκουο παιδί δεν είναι τελικά και τόσο καλό; Πώς μπορείς να το βοηθήσεις; Β’ Μέρος

Στο πρώτο μέρος του άρθρου αυτού περιγράψαμε τους λόγους για τους οποίους ένα «καλό» παιδί δεν είναι τελικά και ευτυχισμένο. Γονείς είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα παιδιά στην καθημερινότητα δοκιμάζουν συμπεριφορές για να δουν ποιες είναι ωφέλιμες και ποιες όχι. Μέσα από τα μάτια τα δικά σας φτιάχνουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Για το λόγο αυτό ο ρόλος σας είναι τόσο πολύ σπουδαίος.

Τι πρέπει λοιπόν να αρχίσετε να μαθαίνετε στο παιδί σας;

  • Δε χρειάζεται και δε γίνεται να είσαι αρεστός από όλους. Γνωρίζετε εσείς κάποιον ενήλικα που να είναι αγαπητός από όλους; Η απάντηση είναι όχι και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, διαθέτοντας τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί από όλους τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν και αυτό είναι σημαντικό να το διδάξετε στα παιδιά σας. Μπορεί λοιπόν κάποιος συμμαθητής του να μην το συμπαθεί και αυτό δεν πειράζει. Εξάλλου εμείς τους συμπαθούμε όλους;
  • Αναγνώρισε τα όριά σου και μην αφήνεις κανένα να τα καταπατά. Κάθε άνθρωπος έχει ορισμένες διαχωριστικές γραμμές για ζητήματα σημαντικά για αυτόν. Αντίστοιχα και κάθε παιδί αναγνωρίζει τι δε θέλει να κάνει. Για παράδειγμα μπορεί να μη συμπαθεί καθόλου ένα συμμαθητή του γιατί μιλάει πολύ άσχημα στους άλλους. Αναγνωρίστε του το δικαίωμα να μην το συμπαθεί και μην το αναγκάζετε να του μιλάει, όπως μιλάει και στα υπόλοιπα παιδιά.
  • Πολλές φορές είναι σημαντικότερο να είσαι ειλικρινής παρά καλός. Πόσες φορές υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σκεφτόμαστε και θέλουμε να το πούμε αλλά φοβόμαστε μήπως πληγώσουμε τον άλλο και τελικά το κρατάμε μέσα μας; Το παιδί είναι σημαντικό να μάθει πως είναι προτιμότερο να λέει την αλήθεια του με έναν όμορφο τρόπο, παρά να λέει όμορφα πράγματα που είναι όμως ψεύτικα. Αν για παράδειγμα η συμπεριφορά ενός φίλου το θυμώσει είναι σημαντικό να του το πει παρά να το κρατήσει μέσα του. Μπορεί ο φίλος του να μην του ξαναμιλήσει, το σημαντικό όμως είναι πως το παιδί ήταν ειλικρινές με αυτό που ένιωσε.
  • Αυτοί που πραγματικά σ’ αγαπούν θέλουν να είσαι αυθεντικός και όχι ψεύτικος. Στη ζωή μας θα έρθουν και θα φύγουν πολλοί άνθρωποι. Άνθρωποι που δε θέλουν πάντα το καλό μας. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι πραγματικοί μας φίλοι δεν είναι αυτοί που μας λένε όμορφα πράγματα, αλλά αυτοί που είναι αληθινοί και μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους, όσο αρνητικά και αν είναι αυτά.

Την επόμενη φορά που το παιδάκι σας θα γυρίσει πίσω από το σχολείο κλαίγοντας και θα σας πει ότι τσακώθηκε με τη φίλη του γιατί το κορόιδευε και έχει θυμώσει, μη βιαστείτε να του πείτε «πώς δεν πρέπει να θυμώνει γιατί τα καλά παιδιά δε θυμώνουν». Αντίθετα, ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί του, εξηγώντας του την πραγματική φύση της φιλίας, ότι υπάρχουν φίλοι που θέλουμε να τους κρατάμε στην ζωή μας και άτομα που πρέπει να τα απομακρύνουμε.

Παραπάνω προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απεγκλωβιστούν από το πρότυπο του καλού παιδιού και να αρχίσουν να εκφράζονται πιο ελεύθερα. Να θυμάστε όμως πως ίσως χρειαστεί αρκετό χρόνο για να αφήσουν πίσω τις συμπεριφορές του καλού παιδιού, καθώς ο άνθρωπος είναι ον της συνήθειας. Ότι μαθαίνουμε δυσκολευόμαστε να το αλλάξουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αλλάζει. Απλά ίσως πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Γονείς καλή σας επιτυχία!