“Οι γιορτές των Χριστουγέννων σου προκαλούν θλίψη και μελαγχολία; Μάθε πώς να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου”

 

Στη συνείδηση του κάθε ανθρώπου οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι συνδεδεμένες με συναισθήματα χαράς, αγάπης, ζεστασιάς, οικογενειακής θαλπωρής, σπιτικές μυρωδιές, φαγητό με τους συγγενείς και ξεκούραση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι πιο ζεστές και όμορφες παιδικές αναμνήσεις πηγάζουν από αυτές ακριβώς τις ημέρες.

Πώς αντιλαμβάνονται όμως τις ημέρες αυτές τα άτομα που πρόσφατα έχουν βιώσει κάποια απώλεια, ζουν μόνοι τους, δουλεύουν χωρίς να σταματήσουν τις ημέρες αυτές ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις των ημερών αυτών (δώρα στα βαφτιστήρια, εορταστικό γεύμα);

Για τους ανθρώπους αυτούς τα Χριστούγεννα μπορεί να αποδειχτούν μία εξαιρετικά δύσκολη συναισθηματικά περίοδος. Αισθήματα θλίψης και βαθιάς μελαγχολίας αναδύονται στην επιφάνεια. Το άτομο είναι επιρρεπές στις αρνητικές σκέψεις, την αυτολύπηση και την αυτοτιμωρία. Παρασύρεται σε ένα φαύλο κύκλο ανησυχίας, φόβου, άγχους και θλίψης και προσδοκά ακόμα περισσότερα μελλοντικά προβλήματα και δυσκολίες. Βιώνει αγανάκτηση, θυμό και νιώθει αβοήθητο.

Τι μπορείς να κάνεις όμως εσύ εάν ανήκεις στους ανθρώπους αυτούς για να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου και να μην πέσεις στην παγίδα της «κατάθλιψης» τις ημέρες των Χριστουγέννων;

  1. Θυμήσου πως η αισιοδοξία είναι προσωπική επιλογή. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας, επηρεάζει και το πώς αισθανόμαστε και το πώς συμπεριφερόμαστε. Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους. Σύμφωνα με τον Earl Nightingale: «η στάση μας απέναντι στη ζωή καθορίζει και τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσει η ίδια η ζωή». Οι αισιόδοξοι άνθρωποι βιώνουν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας και χαράς, περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και δεν το βάζουν κάτω στις δυσκολίες. Σε αντίθεση, οι απαισιόδοξοι άνθρωποι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, συνεχώς γκρινιάζουν, δεν απολαμβάνουν αυτά που έχουν και βλέπουν παντού προβλήματα και δυσκολίες. Τι περιμένεις λοιπόν; Αποφάσισε σήμερα κιόλας ποιο δρόμο θέλεις να ακολουθήσεις και άλλαξε τη ζωή σου!
  2. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. Πολλοί άνθρωποι στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης βιώνουν αντίξοες συνθήκες, και όμως, δεν το βάζουν κάτω! Ελπίζουν σε κάτι καλύτερο και ευχαριστούν για αυτά που έχουν. Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι όλα αυτά που δεν έχεις και που θα ήθελες να αποκτήσεις, σκέψου όλα αυτά που έχεις και δες πόσο τυχερός είσαι! Η συνειδητοποίηση αυτή θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις καλύτερα όλα αυτά που έχεις και να σταματήσεις να επιζητάς όλο το κάτι παραπάνω. «Η ευγνωμοσύνη αποτελεί όχι μόνο τη μεγαλύτερη αρετή αλλά και τη μητέρα όλων των υπολοίπων αρετών» μας λέει ο Κικέρωνας.
  3. Πέρασε χρόνο με χαρούμενους και αισιόδοξους ανθρώπους. Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο τρόπος όμως που οι γύρω μας αντιδρούν, επηρεάζει τον τρόπο που αντιδρούμε και εμείς. Προσπάθησε λοιπόν να αποφύγεις άτομα που συνεχώς γκρινιάζουν, που τα βλέπουν όλα μαύρα και σε επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο. Όταν είσαι περιτριγυρισμένος με θετικούς ανθρώπους αλλάζει αυτόματα και ο δικός σου τρόπος σκέψης. Μην ξεχνάς πως αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπεις τις καταστάσεις αλλάζουν και οι ίδιες οι καταστάσεις!
  4. Να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς ποτέ πόσο σημαντική είναι η ψυχική και σωματική σου υγεία. Όσο καλύτερα νιώθεις, τόσο καλύτερα μπορείς να διαχειριστείς στρεσογόνες περιόδους, όπως είναι και η περίοδος των Χριστουγέννων. Επισκέψου κάποιο μουσείο, παρακολούθησε μία παράσταση στο θέατρο, κάνε έναν περίπατο στο πάρκο, κάλεσε αγαπημένους φίλους στο σπίτι, διάβασε ένα αγαπημένο σου βιβλίο. Δεν πρέπει τα διάφορα προβλήματα να σου στερούν τη χαρά των εορτών.

Θυμήσου πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να στενοχωριέσαι. Μάθε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και άλλαξε το παρόν και το μέλλον σου. Διατηρώντας την αισιοδοξία σου, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο και απορρίπτοντας τις αρνητικές σκέψεις, βρίσκεις το δρόμο για μία καλύτερη και χαρούμενη ζωή! Κοίταξε γύρω σου, δεν είσαι μόνος. Αγκάλιασε και απόλαυσε ό,τι όμορφο υπάρχει στο περιβάλλον σου και μην ξεχνάς πως «ποτέ δε θα δεις ένα ουράνιο τόξο αν κοιτάζεις πάντα κάτω»!

Στοιχεία επικοινωνίαςEmail: emoustaka@hotmail.com

Facebook: Ελευθερία Μ. Μουστάκα, MSc Κλινικός Ψυχολόγος

LinkedIn: Eleftheria M. Moustaka