«Πώς μπορούν να διαχειριστούν την περίοδο των Χριστουγέννων ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας;»

Αναμφισβήτητα τα Χριστούγεννα αποτελούν μία εορταστική περίοδο στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα μικρά παιδιά. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι πιο ζεστές και όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις πηγάζουν από αυτήν ακριβώς την περίοδο. Οι σπιτικές λιχουδιές που μαγειρεύει η μητέρα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα δώρα που φέρνει ο Άγιος Βασίλης και τα αφήνει κάτω από το δέντρο. Πώς βιώνουν όμως την περίοδο αυτή τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν το δικό τους παιδί;

Για τους ανθρώπους αυτούς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τα Χριστούγεννα  αποτελούν μία εξαιρετικά δύσκολη συναισθηματικά περίοδο. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών, φέρνουν το ζευγάρι αντιμέτωπο με μία επώδυνη πραγματικότητα, όταν αδέρφια και ξαδέρφια έχουν ήδη αποκτήσει τα δικά τους παιδιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μία γυναίκα: «όταν προσπαθείς να αποκτήσεις το δικό σου παιδί και δεν μπορείς, η περίοδος των Χριστουγέννων σου υπενθυμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο μία ζωή που επιθυμείς πολύ αλλά δεν έχεις».

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για να περάσετε όμορφα την περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς να αφήσετε τα προβλήματα γονιμότητας να μπαίνουν στο επίκεντρο της ζωής σας;

  • Να είστε επιλεκτικοί με τις κοινωνικές εκδηλώσεις που θα αποφασίσετε να παρευρεθείτε. Εάν γνωρίζετε πως θα υπάρχουν πολλά παιδιά και δε νιώθετε άνετα, αρνηθείτε την πρόσκληση. Να θυμάστε πως δεν είστε υποχρεωμένοι να δέχεστε κάθε πρόσκληση που σας κάνουν. Αναγνωρίστε από πριν ποιες κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα και αποφύγετέ τις. Οφείλετε να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο για εσάς, όχι για τους άλλους χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα απορρίψετε και όλες τις προσκλήσεις που θα σας κάνουν.
  • Αποφύγετε τις οικογενειακές συναντήσεις που ξέρετε ότι θα υπάρχουν πολλά παιδιά. Εάν δεν αντέχετε τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, αρνηθείτε ευγενικά την πρόσκληση και κανονίστε κάτι άλλο. Για πολλούς ανθρώπους το να αρνηθούν μία οικογενειακή πρόσκληση φαντάζει αδιανόητο. Εάν όμως εσείς οι ίδιοι δεν προστατεύσετε τον εαυτό σας από συναισθηματικά επώδυνες εμπειρίες, ποιος περιμένετε να το κάνει; Όσοι σας αγαπούν θα καταλάβουν την απόφασή σας και θα σας στηρίξουν.
  • Προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που θα σας κάνουν για το πότε θα αποκτήσετε παιδιά. Όταν οι γύρω σας δεν γνωρίζουν για τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετωπίζετε, από ενδιαφέρον θα ρωτήσουν πότε θα κάνετε ένα παιδάκι. Καλό είναι λοιπόν να έχετε έτοιμες κάποιες απαντήσεις για να μην έρθετε εκείνη την ώρα σε δύσκολη θέση. Δώστε την απάντηση που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα (π.χ. «Θα προτιμούσα να μη μιλήσω για αυτό, σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον», «Δε γνωρίζω. Να συζητήσουμε κάτι άλλο;»). Εάν δε θέλετε να απαντήσετε καθόλου, χαμογελάστε και αλλάξτε το θέμα της συζήτησης. Η απόκτηση ενός παιδιού είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε.
  • Δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις με ένα παιδί που αγαπάτε πολύ. Η έντονη επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδιά μαρτυρά την πολλή αγάπη που έχετε μέσα σας. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καλύτερο από το να δώσετε αρκετή από την αγάπη αυτή σε ανίψια ή/και βαφτιστήρια. Ζητείστε από κάποιο συγγενή να φυλάξετε το παιδί του για κάποιες ώρες. Περάστε χρόνο μαζί του, παίξτε, κάντε του δώρα. Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις παιδικά πρόσωπα χαρούμενα ακόμα και αν δεν είναι παιδιά σου;

Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων να σας δημιουργεί θλίψη και απογοήτευση επειδή η δημιουργία οικογένειας δεν εξελίχθηκε έτσι, όπως εσείς είχατε ονειρευτεί. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάτε κάθε χρόνο τις γιορτές λυπημένοι. Κοιτάξτε γύρω σας, δεν είστε μόνοι. Αγκαλιάστε και απολαύστε ό,τι όμορφο υπάρχει στη ζωή σας καθώς ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και το αύριο είναι μία άλλη μέρα… Καλά Χριστούγεννα!