Φίλοι: η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας
Κάθε άνθρωπος από τη στιγμή της γέννησής του νιώθει την ανάγκη του «ανήκειν» σε μια ομάδα. Είμαστε κοινωνικά όντα, κατά συνέπεια δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας, καθώς χρειαζόμαστε και άλλους ανθρώπους γύρω μας. Οι φίλοι αποτελούν την οικογένεια που ο κάθε ένας από εμάς συνειδητά επιλέγει να έχει στη ζωή του. Είναι τα άτομα εκείνα που θα μας στηρίξουν, θα μας βοηθήσουν, θα μας παρηγορήσουν, θα μας ακούσουν, θα μας συμβουλέψουν, θα μας προστατέψουν και θα μας πουν την αλήθεια ακόμα και όταν οι άλλοι δε θα το έκαναν στη θέση τους. Ο Φιλόσοφος Αριστοτέλης λέει πως «στη φτώχεια και τις υπόλοιπες δυσκολίες της ζωής, οι πραγματικοί φίλοι αποτελούν το καταφύγιό μας. Απομακρύνουν το φίλο από το κακό, τον παρηγορούν και τον βοηθούν στη δυσκολία, τον παρακινούν να βελτιώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς».
Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στα οφέλη της πραγματικής φιλίας. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών τονίζουν πως η φιλία είναι τόσο σημαντική για την ψυχική μας ευημερία και ισορροπία όσο το να τρεφόμαστε σωστά και να γυμναζόμαστε. Τα άτομα που έχουν φίλους στο χώρο εργασίας τους έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πηγαίνουν με χαρά στη δουλειά τους, ενώ οι παντρεμένοι που έχουν φίλους νιώθουν πως μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα προβλήματα που έχουν στο γάμο τους. Εάν ο κολλητός σου φίλος ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσεις και εσύ τον ίδιο τρόπο (αυτό βέβαια ισχύει και προς την αντίθετη πλευρά να μιμείσαι δηλαδή και τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, εάν τις κάνει ο φίλος σου).
Αυτά που μαθαίνουμε από τους φίλους μας διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία. Οι φίλοι που συναντάμε στην παιδική μας ηλικία μας μαθαίνουν πώς να συμφωνούμε και να διαφωνούμε, να περιμένουμε τη σειρά μας για να παίξουμε με το παιχνίδι, μας μαθαίνουν το μοίρασμα και πώς να δοκιμάζουμε νέες δραστηριότητες. Στην ενήλική μας ζωή μας μαθαίνουν να κάνουμε υπομονή, να είμαστε ενεργητικοί ακροατές πριν μιλήσουμε, να δείχνουμε ενσυναίσθηση, να δείχνουμε υπευθυνότητα και να αναλαμβάνουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν όταν δεν είσαι καλά αλλά και οι πρώτοι που θα γιορτάσουν μαζί την επιτυχία σου (αυτό αποτελεί και μια διαφοροποίηση των πραγματικών φίλων από τους ψεύτικους!).
Και η ποιότητα της ζωής μας ενισχύεται όταν έχουμε γύρω μας πραγματικούς φίλους. Πως συμβαίνει αυτό; Μέσα από τις κουβέντες που περιγράφεις τους προβληματισμούς σου και μοιράζεσαι σκέψεις και συναισθήματα. Μέσα από την αλληλεπίδραση αυτή νιώθεις πως συμπορεύεσαι με άλλες ψυχές.
Παραπάνω αναφέρθηκαν μόνο ορισμένα από τα οφέλη της φιλίας στη ζωή μας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι αυτά αποτελούν τα οφέλη της πραγματικής φιλίας και όχι των τοξικών σχέσεων. Εάν δεν αναγνωρίζεις κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά στους δικούς σου φίλους, τότε καλό θα ήταν να αναρωτηθείς εάν πράγματι τα άτομα αυτά είναι φίλοι σου ή όχι. Αν δεν είναι ξεκίνα δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορείς να γνωρίσεις καινούρια άτομα. Και να θυμάσαι πως πολλές από τις όμορφες και δύσκολες στιγμές που πέρασες με τους φίλους σου είναι και αυτές που θα μείνουν περισσότερο χαραγμένες στη μνήμη σου.