Μαθαίνουμε από πολύ μικροί πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε και να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί αν την αγάπη και τη φροντίδα που δίνετε στους άλλους την προσφέρετε και στον ίδιο σας τον εαυτό; Συνήθως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι. Γιατί όμως ενώ μαθαίνουμε να αγαπάμε τους ανθρώπους γύρω μας δεν κάνουμε το ίδιο και με τον εαυτό μας; Η απάντηση είναι ότι σαν κοινωνία έχουμε διδαχτεί την αναγνώριση, τη φροντίδα και την αγάπη να την περιμένουμε από τους ανθρώπους γύρω μας. Αν δηλαδή με αποδέχονται και με φροντίζουν οι άλλοι, τότε είμαι άξιος και αγαπητός. Είναι όμως πράγματι αυτό βοηθητικό ή μήπως πρέπει εμείς οι ίδιοι να αρχίζουμε να μας αγαπάμε πολύ περισσότερο βάζοντας το αυτό σαν πρωταρχικό στόχο της ζωής μας;
Για να μπορέσω βέβαια να με αγαπήσω και να με αποδεχτώ σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να με καταλάβω. Να καταλάβω δηλαδή τα θέλω μου και τις ανάγκες μου. Και αυτό δεν είναι εύκολο όταν έχω γύρω μου ανθρώπους που με επηρεάζουν πολύ και θέλω να τους έχω πάντα ικανοποιημένους, όταν συνεχώς λέω «ναι» σε όλα και δεν διεκδικώ τίποτα. Πολλές φορές ακόμα και η απλή ερώτηση «τι είναι αυτό που πραγματικά θέλω;» φαντάζει δύσκολη στο να απαντηθεί.
Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας;
- Η φυσική μας κατάσταση βελτιώνεται. Όταν είμαστε συνεχώς απαιτητικοί απέναντι στον εαυτό μας, το σώμα μας πιέζεται και εμφανίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, στομαχικές και εντερικές δυσκολίες κτλ). Αυτό συμβαίνει γιατί τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να αφήνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, να κάνει μια δραστηριότητα που αγαπάει και πραγματικά απολαμβάνει. Επικεντρώσου στο μήνυμα που προσπαθεί να σου δώσει το σώμα σου και άκου τις ανάγκες του. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά στα μηνύματα που μας μεταφέρει το σώμα μας.
- Οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας βελτιώνονται. Φαντάσου για παράδειγμα πως έχεις κανονίσει να βγεις με μια φίλη σου έξω το βράδυ. Και ενώ στην αρχή το περιμένεις πως και πως φτάνει το βράδυ και η κούραση σου είναι πολύ μεγάλη. Εκείνη την ώρα έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να πιέσεις τον εαυτό σου και να πας μόνο και μόνο για να μη γκρινιάζει η φίλη σου, επειδή όμως είσαι κουρασμένη αυτό θα αντανακλάται και στη φίλη σου και η άλλη επιλογή είναι να σεβαστείς την ανάγκη του εαυτού σου για ξεκούραση και να το ακυρώσεις. Εάν κάνεις τη δεύτερη επιλογή σημαίνει πως δε θα είσαι γκρινιάρα και βαριεστημένη όλο το βράδυ γιατί είσαι κουρασμένη και θα κανονίσεις να δεις τη φίλη σου μια μέρα που πραγματικά θα έχεις όρεξη να συζητήσεις μαζί της και θα το απολαύσεις.
- Νιώθουμε περισσότερη ευτυχία και πληρότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως φροντίδα εαυτού είναι τα ακριβά ψώνια. Η αντίληψη αυτή είναι εντελώς λάθος, καθώς ένας άνθρωπος που συνεχώς ψωνίζει δε σημαίνει αυτόματα ότι αγαπάει και τον εαυτό του. Αγάπη εαυτού σημαίνει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κοιμηθεί δύο ώρες περισσότερο το Σαββατοκύριακο, να ακυρώσεις μια έξοδο μόνο και μόνο γιατί νιώθεις το σώμα σου ότι χρειάζεται ξεκούραση, να φας ένα ωραίο γεύμα, να πας στο γυμναστήριο για να γυμνάσεις το σώμα σου. Αυτοφροντίδα σημαίνει ακούω τις ανάγκες του εαυτού μου και τις σέβομαι. Αν για παράδειγμα από την πολύ καθιστική ζωή με πονά όλο μου το σώμα με το να πάω γυμναστήριο το φροντίζω ώστε να μην πονάει.
Καθημερινά προσπαθούμε συνεχώς να δείχνουμε προς τα έξω ότι είμαστε καλοί, ευγενικοί, εργατικοί, άξιοι μόνο και μόνο για να πάρουμε την αποδοχή των ανθρώπων γύρω μας. Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι αν εσύ ο ίδιος δε σε αγαπήσεις πραγματικά και δε σε φροντίσεις κανένας άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για σένα. Και να θυμάσαι τα σοφά λόγια του Βούδα πως «εσύ ο ίδιος πάνω από όλους και από όλα σε ολόκληρο το σύμπαν αξίζεις τη στοργή, τη φροντίδα και την αγάπη σου»!