Η ανεργία και οι ψυχικές της επιπτώσεις: Πώς αντιμετωπίζονται;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη «στην Ελλάδα καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας και ευτυχίας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 70% των Ελλήνων δηλώνουν απαισιόδοξοι και αβέβαιοι για το μέλλον της χώρας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας». Πώς μπορούμε όμως να ορίσουμε την ανεργία; Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μία ιδιαίτερα στρεσογόνο εμπειρία, που οδηγεί στην ανάδυση αισθημάτων φόβου, ανησυχίας και μελαγχολίας. Το άτομο μπορεί να βιώσει συναισθήματα αντίστοιχα αυτών που βιώνονται σε έναν σοβαρό τραυματισμό, ένα διαζύγιο, ακόμα και στο θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.
Το επάγγελμα του κάθε ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζει το εισόδημά του. Επηρεάζει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, αλλά και το πώς τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό το άτομο χάνοντας την εργασία του να αισθάνεται απογοητευμένο, πληγωμένο, ευάλωτο, φοβισμένο και οργισμένο. Πενθεί για την απώλεια της εργασίας του, που συνοδεύεται και από άλλες σημαντικές απώλειες, όπως είναι αυτή της επαγγελματικής του ταυτότητας, της αυτοπεποίθησής του αλλά και της αίσθησης ασφάλειας που ένιωθε.
Επιπρόσθετα, το άτομο μπορεί να εμφανίσει πληθώρα ψυχικών διαταραχών (κατάθλιψη, παθολογικό άγχος, κρίσεις πανικού) και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως είναι οι πονοκέφαλοι, το έλκος, οι μυαλγίες, η σπαστική κολίτιδα και η οσφυαλγία.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτές; Πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη νέα πραγματικότητα και τα όνειρά μας για το μέλλον;
- Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου
Η ανεργία βιώνεται από τους περισσότερους ανθρώπους ως απόρριψη των προσωπικών τους ικανοτήτων. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η αντιμετώπιση των καταστάσεων από μία θετική πλευρά και το χιούμορ αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της αποτυχίας. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχθείς τη νέα πραγματικότητα για να μπορέσεις να προχωρήσεις στην επόμενη φάση της ζωής σου. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που θα σε απομακρύνουν από την εποικοδομητική επίλυση των προβλημάτων σου. Μίλησε σε αγαπημένα σου πρόσωπα. Μοιράσου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα!
- Μην αποκλείεις την οικογένειά σου από το πρόβλημα
Η πρώτη αντίδραση στην απώλεια της εργασίας είναι η απομάκρυνση από την οικογένεια και η κοινωνική απομόνωση, καθώς το άτομο νιώθει άσχημα για αυτό που συνέβη. Προσπάθησε να το αποφύγεις καθώς το μόνο που θα επιτύχεις είναι να ενισχύσεις τα αρνητικά συναισθήματα. Η ανεργία επηρεάζει έντονα όλα τα μέλη της οικογένειας. Μοιράσου τις σκέψεις σου μαζί τους για το τι σκέφτεσαι να κάνεις και πώς θα προχωρήσεις. Δείξε τους πώς μπορούν να σε στηρίξουν στη δύσκολη φάση που περνάς. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ανησυχούν για εσένα. Συζήτησε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου μαζί τους.
- Να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου
Το άγχος που συνοδεύει την απώλεια της εργασίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία. Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η γυμναστική βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, καθώς συμβάλλει στην έκκριση των λεγόμενων «χαρούμενων ορμονών», που σου φτιάχνουν τη διάθεση. 30 λεπτά γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αρκετά. Επιπλέον, κάνε δραστηριότητες που αγαπάς, όπως είναι το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου, η επίσκεψη σε ένα μουσείο, η συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες και χορευτικούς συλλόγους, η προσφορά εθελοντικής εργασίας. Μπορείς ακόμα και να ξεκινήσεις μία καινούρια δραστηριότητα που πάντα ήθελες να κάνεις αλλά ποτέ δεν είχες το χρόνο. Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να επαναξιολογήσεις το τι είναι σημαντικό για σένα και τι όχι. Τι είναι αυτό που πραγματικά σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.
Θυμήσου πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει πολλές αποτυχίες στην επαγγελματική τους πορεία. Μετέτρεψαν, όμως, τις εμπειρίες αυτές σε μαθήματα ζωής. Μαθήματα που τους έκαναν ψυχικά πιο δυνατούς και ανθεκτικούς στα διάφορα εμπόδια της ζωής. Η ανακάλυψη της μεγάλης δύναμης που κρύβεις μέσα σου σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη στη σημερινή οικονομικά δύσκολη εποχή να σκέφτεσαι τη θετική πλευρά και να αποκομίζεις όσες περισσότερες γνώσεις μπορείς μέσα από κάθε αρνητική εμπειρία. Γιατί, όπως λέει και ο Νίτσε, «Ότι δε μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς»!