Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι είσαι σε ένα δυστυχισμένο γάμο;
Τα περισσότερα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων τελείωναν με τη φράση «Παντρεύτηκαν και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Τι συμβαίνει όμως όταν σε ένα γάμο αρχίζουν να εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα και οι πρώτες σκέψεις για το διαζύγιο έρχονται στην επιφάνεια; Η απόφαση να διαλύσεις ένα γάμο δεν είναι για κανέναν εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση. Ο φόβος της μοναξιάς, το αβέβαιο μέλλον που δεν ξέρεις αν θα βρεις κάποιον άλλο σύντροφο ή όχι κρατούν πολλούς ανθρώπους σε γάμους δυστυχισμένους.
Οι ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες του να μένεις σε ένα δυστυχισμένο γάμο είναι πολλές. Έρευνες δείχνουν ότι οι σύντροφοι σε ένα δυστυχισμένο γάμο έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Ο πόνος και το πένθος είναι συνέπειες που ακολουθούν ένα διαζύγιο αλλά μακροχρόνια οι έρευνες δείχνουν ότι οι πρώην σύντροφοι αναρρώνουν συναισθηματικά και περίπου το 85% αυτών ξαναπαντρεύονται μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων από το διαζύγιο.
Ποια μπορεί να είναι όμως αυτά τα σημάδια που να μαρτυρούν ότι ο γάμος δεν προχωρά καλά;
- Δε συζητάτε μεταξύ σας. Είτε έχεις ένα θετικό νέο από τη δουλειά είτε είσαι χαρούμενος για κάτι άλλο αντί να το μοιραστείς με το σύζυγό σου το συζητάς με φίλους, γιατί οι ανάγκες σου καλύπτονται εκτός γάμου. Όταν οι μόνες συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στους συζύγους έχουν να κάνουν με ζητήματα της καθημερινότητας και υποχρεώσεις, τότε αυτό είναι ένα πρώτο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα. Επιπρόσθετα, όταν οι φίλοι σου είναι τα πρώτα άτομα στα οποία θα τρέξεις για να πεις οτιδήποτε σε προβληματίζει αυτό δείχνει ότι τη θέση του συζύγου την έχει πάρει κάποιος άλλος.
- Είσαι εστιασμένη στο να καλύπτεις τις ανάγκες των άλλων παραβλέποντας τις δικές σου. Είναι πολλές οι γυναίκες που παραμένουν σε γάμους μόνο και μόνο για να φροντίζουν όλους τους άλλους (συνήθως τα παιδιά). Οι γυναίκες αυτές παραβλέπουν τις δικές τους ανάγκες βάζοντας σε προτεραιότητα τη φροντίδα των άλλων μόνο και μόνο για να μην έρθουν αντιμέτωπες με τα προβλήματα του γάμου τους.
- Η απόσταση ανάμεσα σε εσένα και το σύζυγο συνεχίζει να μεγαλώνει. Κάθε γάμος περνά και περιόδους δύσκολες. Όταν όμως οι σύζυγοι είναι ενωμένοι και αγαπημένοι προσπερνούν τις δυσκολίες με το λιγότερο επώδυνο τρόπο. Εάν όμως όσο περνάει ο καιρός η απόσταση μεγαλώνει και η κατάσταση χειροτερεύει, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μια απλή δυσκολία, αλλά ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
- Δεν είστε ο ένας η προτεραιότητα του άλλου πια. Στους γαμήλιους όρκους βάζουμε το σύζυγό μας προτεραιότητα στη ζωή μας (το ίδιο και αυτός!). Όταν λοιπόν σταματά η προτεραιότητα αυτή και αρχίζουν να έχουν περισσότερη σημασία στη ζωή σου άλλα πρόσωπα πέρα από το σύζυγό σου, τότε είναι πολύ δύσκολο να παραμείνετε ενωμένοι για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες.
Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένα μόνο από τα σημάδια που μαρτυρούν σοβαρά προβλήματα σε ένα γάμο. Να θυμάσαι πως πολλές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται, όπως θα θέλαμε να εξελιχθούν, μία όμως από τις σημαντικότερες δεξιότητες ενός ενήλικα είναι η ευελιξία, η ικανότητα δηλαδή να τροποποιεί τη ζωή του ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Και μην ξεχνάς τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη «δεύτερη ζωή δεν έχει», οπότε φρόντισε να περάσεις τη ζωή σου νιώθοντας ευτυχία και όχι δυστυχία.