Πότε χρειάζεται να ζητήσω τη βοήθεια του Ψυχολόγου;
Κάθε άνθρωπος βιώνει περιόδους άγχους, θλίψης, θυμού και προβληματισμού στη ζωή του. Πολλές φορές λοιπόν το άτομο αναρωτιέται εάν χρειάζεται να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να τον βοηθήσει να διαχειριστεί το πρόβλημά του.
Ορισμένα από τα σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν και να σε κάνουν να σκεφτείς πως ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς τον Ψυχολόγο είναι:
- Η έντονη και συχνή δυσφορία στην καθημερινότητά σου. Βασικό χαρακτηριστικό κάθε διαταραχής και ψυχικού προβλήματος αποτελεί η ύπαρξη έντονης και συχνής δυσφορίας στο άτομο καθώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί καθημερινές καταστάσεις (στη δουλειά, το σπίτι, το σχολείο). Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης ή να μην έχει πλέον τη διάθεση να κάνει δραστηριότητες που έκανε στο παρελθόν. Το παρατεταμένο αίσθημα θλίψης και θυμού, για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα.
- Η βίωση ενός τραυματικού γεγονότος. Σημαντικά γεγονότα ζωής, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, η ανεργία ή μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να επηρεάσουν σε υπερβολικό βαθμό τη λειτουργικότητα μας. Εάν λοιπόν έχει συμβεί κάποιο γεγονός στη ζωή σου που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς και συνεχώς το σκέφτεσαι, τότε θα ήταν ωφέλιμο να μιλήσεις για όλο αυτό που σου έχει συμβεί σε έναν ψυχολόγο.
- Τα επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι) που δεν εξηγούνται ιατρικά. Η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άρρηκτα με το σώμα μας. Πολλές φορές το έντονο άγχος εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σωματικών ενοχλήσεων, όπως είναι ο πονοκέφαλος, τα γαστρεντερολογικά και δερματολογικά προβλήματα χωρίς αυτά να εξηγούνται ιατρικά.
- Η χρήση «ουσιών» για τη διαχείριση του προβλήματος. Πολλοί άνθρωποι όταν περνούν δύσκολες καταστάσεις στρέφονται στο αλκοόλ, το υπερβολικό φαγητό, το κάπνισμα ή τις ναρκωτικές ουσίες για να διαχειριστούν το πρόβλημά τους. Αυτό που συμβαίνει όμως συνήθως είναι η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών να οδηγεί σε προβλήματα εθισμού.
- Όταν τίποτα από αυτά που έχεις κάνει μέχρι τώρα δε σε έχει βοηθήσει. Κάθε άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα προσπαθεί να βρει τρόπους για να το λύσει μόνος του. Κάποιοι το συζητούν με τους φίλους τους, κάποιοι διαβάζουν εγχειρίδια αυτοβοήθειας ή ψάχνουν τρόπους επίλυσης στο διαδίκτυο. Όταν όλα αυτά που έχεις δοκιμάσει δε σε έχουν βοηθήσει και συνεχίζεις να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα, τότε είναι η ώρα που χρειάζεσαι τη βοήθεια του ειδικού.
- Η οικογένειά σου ή/και οι φίλοι σου σε έχουν προτρέψει να επισκεφτείς ειδικό. Πολλές φορές η οικογένειά μας και οι στενοί μας φίλοι παρατηρούν αλλαγές σε εμάς που εμείς δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε. Εάν λοιπόν κάποιος δικός σου άνθρωπος έχει ανησυχήσει για εσένα και σου έχει εκφράσει την ανησυχία του αυτή, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς κάποιον ειδικό. Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι γύρω μας αντιλαμβάνονται πολύ γρηγορότερα από εμάς ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Για αυτό το λόγο δώσε προσοχή σε αυτό που σου λένε.
Όσοι πάνε στον ψυχολόγο είναι «τρελοί»;
Η ψυχοθεραπεία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σημάδι προσωπική αδυναμίας, ανικανότητας ή ένδειξη τρέλας. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου για να μειώσεις τη δυσφορία που νιώθεις και να γίνεις πάλι λειτουργικός/ή στην καθημερινότητά σου. Όσο νωρίτερα αναζητήσεις τη βοήθεια του ειδικού, τόσο νωρίτερα θα μετριαστεί το πρόβλημα, θα ανακουφιστείς ψυχικά και θα νιώσεις καλύτερα. Δώσε στον εαυτό σου τη φροντίδα που έχει ανάγκη γιατί το αξίζει.
Για ποιο λόγο να πάω σε Ψυχολόγο αφού έχω φίλους;
Δεδομένα επιστημονικών ερευνών τονίζουν πως ενώ ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή ή αντιμετωπίζει προβλήματα που χρήζουν βοήθειας, μόνο το 46-65% των ατόμων αυτών φτάνουν στο κατώφλι του ειδικού. Τα ποσοστά αυτά μπορούν να εξηγηθούν λόγω του στίγματος που χαρακτηρίζει τις διαταραχές αυτές και των πεποιθήσεων που υπάρχουν πως «Μόνο οι τρελοί χρειάζονται ψυχοθεραπεία», «Εγώ έχω τους φίλους μου, τι να τον κάνω τον Ψυχολόγο;». Κάθε άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα προσπαθεί να βρει τρόπους για να το λύσει μόνος του. Κάποιοι το συζητούν με τους φίλους τους, κάποιοι διαβάζουν εγχειρίδια αυτοβοήθειας ή ψάχνουν τρόπους επίλυσης στο διαδίκτυο. Όταν όλα αυτά που έχεις δοκιμάσει δε σε έχουν βοηθήσει και συνεχίζεις να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα, τότε είναι η ώρα που χρειάζεσαι τη βοήθεια του ειδικού.
Τι είναι η Κλινική Ύπνωση/Υπνοθεραπεία/ Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία;
Η Κλινική Ύπνωση ή Υπνοθεραπεία συγκαταλέγεται στις θεραπείες του Υποσυνειδήτου. Με τον όρο «ασυνείδητο» ή «υποσυνείδητο» αναφερόμαστε σε όλες τις λειτουργίες που δεν περιλαμβάνονται στη συνειδητή αντίληψη. Σε αντίθεση με άλλα είδη θεραπειών η Κλινική Ύπνωση δεν αναλύει, δεν ερμηνεύει αλλά με τη χρήση των κατάλληλων τεχνικών το άτομο αφήνεται και εστιάζει εσωτερικά στον εαυτό του για να γίνει αναπλαισίωση των συγκινησιακών του προδιαθέσεων.
Τα συναισθήματα και οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις αρχίζουν να κωδικοποιούνται πριν από τη γέννηση, στα προλεκτικά στάδια και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν λεκτικοί αφηγηματικοί δείκτες αυτής της μάθησης. Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία ασχολείται με την αποθήκευση και την κωδικοποίηση της συναισθηματικής μνήμης, η οποία είναι απόλυτα ασυνείδητη.
Η υπνωτική έκσταση στην οποία μπαίνει ο πελάτης είναι μια ειδική ψυχολογική κατάσταση η οποία επιτρέπει στον πελάτη να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να κάνει νέους συνειρμούς, να δει τον εαυτό του από μια νέα οπτική γωνία και να χρησιμοποιήσει τις ψυχικές του δυνατότητες για να εκφράσει τον εαυτό του όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικά και αυθεντικά (Δόβελος, 2009).
Ο στόχος της θεραπείας είναι η βιωματική επανακωδικοποίηση συγκινησιακών προδιαθέσεων σε προσυμβολικό και προλεκτικό επίπεδο. Θεωρείται ως μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των ψυχικών διαταραχών αλλά και ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους, αύξησης των αθλητικών επιδόσεων, εξάλειψης του καθημερινού στρες. Αλλεργίες, δερματίτιδες και ημικρανίες ανταποκρίνονται θετικά στην θεραπεία μέσω ύπνωσης.
Πώς γίνεται η ύπνωση;
Αρχικά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ύπνωση δεν είναι ύπνος ή απώλεια της συνείδησης. Αποτελεί μια μετατόπιση της εστίασης της προσοχής, μια κατάσταση κατά την οποία ο νους απομακρύνεται σταδιακά από τις καθημερινές του έγνοιες και ελαττώνει ή αποσπά την προσοχή του από τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, απελευθερωμένος από την κυριαρχία του αναλυτικού νου, μπορεί να επικεντρωθεί στα πράγματα που θέλει να κατανοήσει και να αλλάξει μέσα στον εαυτό του (Δόβελος, 2006).
Η Ύπνωση μπορεί να περιγραφεί σαν μια κατάσταση σωματικής και διανοητικής χαλάρωσης, στην οποία το άτομο μπαίνει με τις δικές του δυνάμεις και διατηρεί τον πλήρη έλεγχο. Αποτελεί μια φυσική ικανότητα του νου και κάθε άνθρωπος τη βιώνει πολλές φορές μέσα στην καθημερινότητά του. Σκεφτείτε για παράδειγμα όλες αυτές τις φορές που οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, είστε βυθισμένοι και εστιασμένοι εσωτερικά στον εαυτό σας και φτάνετε στον προορισμό σας χωρίς να το έχετε καταλάβει. Αυτή η εσωτερική εστίαση αποτελεί κατάσταση υπνωτικής έκστασης.
Ή για παράδειγμα σκεφτείτε όλες εκείνες τις φορές που είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ σας μπροστά στην τηλεόραση, τα μάτια σας κλείνουν, είστε βαθιά χαλαρωμένοι και ενώ ακούτε ότι συμβαίνει γύρω σας εσάς δε σας ενδιαφέρει γιατί είστε εστιασμένοι σε αυτή την ευχάριστη εσωτερική αίσθηση, ενώ έχετε πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σας. Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν πως η υπνωτική έκσταση δεν είναι μια μαγική κατάσταση στην οποία μπαίνει το άτομο, αλλά μια φυσική κατάσταση που βιώνουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα μας, για το λόγο αυτό είναι απόλυτα ασφαλής.
Η Ύπνωση θεωρείται εγκεκριμένη μέθοδος από την Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία, τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο και τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο.
Είναι αποτελεσματική η Κλινική Ύπνωση/Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία;
Η Κλινική Ύπνωση ή αλλιώς Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μία μέθοδο ψυχοθεραπείας που έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών και ψυχοσωματικών νοσημάτων μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές, κλινικές και πειραματικές μελέτες.
Ορισμένες από τις δυσκολίες στις οποίες έχει αποδειχτεί αποτελεσματική η μέθοδος αυτή για την αντιμετώπισή τους είναι οι παρακάτω:
- Κατάθλιψη
- Αγχώδεις διαταραχές
- Φοβίες
- Παχυσαρκία
- Διατροφικές διαταραχές
- Ψυχοσωματικά προβλήματα
- Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου
- Μείωση του πόνου κατά τη γέννα
- Δερματοπάθειες (εκζέματα, ψωρίαση, ιχθύωση, κονδυλώματα)
- Διακοπή καπνίσματος
- Διαχείριση του πόνου