«(Ανα)Γνωρίζοντας το Σύνδρομο Νυκτερινής Υπερφαγίας»

Το Σύνδρομο Νυκτερινής Υπερφαγίας (Night Eating Syndrome, NES) αποτελεί μία σχετικά πρόσφατα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, καθώς η πρώτη κλινική της περιγραφή έγινε μόλις το 1955. Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας, την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύκτας και την έντονη αϋπνία, καθώς το άτομο ξυπνάει από τον ύπνο του για να φάει. Η ενεργειακή πρόσληψη είναι μειωμένη κατά το πρώτο μισό της ημέρας και αυξάνεται σημαντικά στο δεύτερο μισό, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται για να γίνει η κατανάλωση του φαγητού.

Το Σύνδρομο αυτό εμφανίζεται περίπου στο 10% των παχύσαρκων ατόμων, ενώ εκτιμάται πως περίπου 1,5% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από το Σύνδρομο αυτό, με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στους άνδρες. Υπάρχουν αρκετοί ερευνητές οι οποίοι πιστεύουν πως το Σύνδρομο Νυκτερινής Υπερφαγίας αποτελεί ένα συνδυασμό διαταραχής ύπνου, διάθεσης και διατροφικής διαταραχής, καθώς συνδέεται άρρηκτα με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σύνδρομο αυτό αναφέρουν έντονο άγχος, καθώς φοβούνται πως θα παχύνουν με την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της νύκτας. Σε περιόδους έντονου άγχους το Σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συχνότερα, καθώς αποτελεί μία προσπάθεια του ατόμου να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

  • Το άτομο έχει περιορισμένη ή καθόλου όρεξη για το πρωινό γεύμα. Καταναλώνει το πρώτο γεύμα της ημέρας αρκετές ώρες μετά από την πρωινή του αφύπνιση.
  • Καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού μετά το βραδινό γεύμα, παρά κατά τη διάρκεια του γεύματος.
  • Καταναλώνει το 25% των ημερήσιων θερμίδων μετά το βραδινό γεύμα.
  • Η κατανάλωση φαγητού που κάνει κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν είναι μεγάλη. Το άτομο δηλαδή κάνει μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της νύκτας (συνήθως περισσεύματα φαγητού από το ψυγείο, σνακ, δημητριακά και μπισκότα).
  • Το άτομο βιώνει έντονο άγχος, θλίψη, τύψεις και ενοχές κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  • Κατά τη διάρκεια της νύκτας το άτομο είναι αγχωμένο, βρίσκεται σε υπερένταση και είναι νευρικό.
  • Δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ξυπνάει κατά τη διάρκεια του ύπνου (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα). Ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας και πηγαίνει στην κουζίνα για να φάει.
  • Τις περισσότερες φορές καταναλώνει υδατάνθρακες.
  • Διαφέρει από τη Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας, όπου η κατανάλωση φαγητού γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στο Σύνδρομο Νυκτερινής Υπερφαγίας το άτομο κάνει συνεχή κατανάλωση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.
  • Η κατανάλωση αυτή του φαγητού δε συνοδεύεται από ικανοποίηση και χαρά αλλά από έντονες τύψεις και ενοχές.

Παραπάνω αναφέρθηκαν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Νυκτερινής Υπερφαγίας. Εάν αναγνωρίζετε ορισμένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας. Ο ειδικός είναι αυτός που μπορεί να διερευνήσει εάν υπάρχουν και συνοδά προβλήματα ψυχικής υγείας και να καθορίσει το θεραπευτικό πλάνο. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση, καθώς βοηθά το άτομο να αγαπήσει το σώμα του, να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του και να αλλάξει τις δυσλειτουργικές γνωσίες και πεποιθήσεις του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «από όλες τις δυστυχίες η χειρότερη είναι η αυτοπεριφρόνηση». Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας τη βοήθεια που έχει ανάγκη γιατί το αξίζει.