Διατροφικές Διαταραχές (Μέρος Β) (Ανα)Γνωρίζοντας την Ψυχογενή Βουλιμία

Σε διάφορες περιόδους της ζωής μας όλοι οι άνθρωποι έχουμε χρησιμοποιήσει το φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το 82% των ανθρώπων χρησιμοποιούν το φαγητό όχι μόνο για να παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό τους, αλλά και ως απόκριση στα διάφορα συναισθήματα που βιώνουν (άγχος, θυμός, θλίψη, φόβος, αγανάκτηση).

Στην περίπτωση της Ψυχογενούς Βουλιμίας το άτομο κάνει επαναλαμβανόμενα υπερφαγικά επεισόδια στα οποία καταναλώνει τεράστια ποσότητα φαγητού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο και δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει. Μετά τα υπερφαγικά επεισόδια το άτομο στην προσπάθειά του να μην πάρει βάρος ουσιαστικά τιμωρεί τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας συμψηφιστικές συμπεριφορές, όπως είναι ο αυτοπροκαλούμενος έμετος, η κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών, η νηστεία και η υπερβολική άθληση.

Η Ψυχογενής Βουλιμία αποτελεί μία Διατροφική Διαταραχή που επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες όλων των ηλικιών (1-1,5% του πληθυσμού, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες). Για τους ανθρώπους αυτούς η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη θέλησή τους για ένα σώμα αδύνατο και την ακατανίκητη επιθυμία τους να καταναλώσουν τεράστιες ποσότητες φαγητού. Ξέρουν πως μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο θα βιώσουν τύψεις και ενοχές, αλλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα καταναλώσουν παρορμητικά τεράστια ποσότητα φαγητού (3.000- 5.000 θερμίδες μέσα σε μία ώρα).

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν σε έναν δικό μας άνθρωπο;

    • Έλλειψη ελέγχου στο φαγητό. Το άτομο τρώει μέχρι το σημείο που θα νιώσει σωματική δυσφορία και πόνο

 

  • Υπερκατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού χωρίς να αυξάνεται ταυτόχρονα το σωματικό βάρος

 

    • Μεγάλη μυστικότητα σε σχέση με το φαγητό. Το άτομο μπορεί να πηγαίνει στην κουζίνα αργά το βράδυ όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κοιμούνται ή να τρώει μόνο του χωρίς παρέα

 

  • Εναλλαγές ανάμεσα σε υπερφαγικά επεισόδια και αυστηρή δίαιτα

 

Η διαφορά των ατόμων που πάσχουν από Ψυχογενή Βουλιμία από αυτούς που πάσχουν από Ψυχογενή Ανορεξία είναι πως τα άτομα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία έχουν σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα ή και πάνω από τα φυσιολογικά (το 20% των ατόμων με παχυσαρκία εκδηλώνουν βουλιμικά επεισόδια).

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πάσχουν από Ψυχογενή Βουλιμία;

Τα άτομα αυτά έχουν ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση και συναισθηματική αστάθεια, με έντονες εναλλαγές της διάθεσης. Προσπαθούν να μην απογοητεύουν τους ανθρώπους γύρω τους, να μην κάνουν λάθη και έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η τελειομανία αποτελεί εξέχον χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους, η οποία δικαιολογεί και τις συμψηφιστικές συμπεριφορές που χρησιμοποιούν (Προκαλώ έμετο για να μην πάρω τα κιλά και να αποκτήσω το τέλειο σώμα). Πολλές φορές συγχέουν την επιτυχία με την αγάπη. Θεωρούν πως όντας επιτυχημένοι, οι άνθρωποι γύρω τους θα τους αγαπούν περισσότερο.

Για την αντιμετώπιση της Ψυχογενούς Βουλιμίας, όπως και της Ψυχογενούς Ανορεξίας, είναι απαραίτητη η ύπαρξη διεπιστημονικής ομάδας ειδικών (γιατρός, διαιτολόγος, ψυχολόγος). Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση καθώς βοηθά το άτομο να αγαπήσει το σώμα του, να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του και να αλλάξει τις δυσλειτουργικές γνωσίες και πεποιθήσεις του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «από όλες τις δυστυχίες η χειρότερη είναι η αυτοπεριφρόνηση». Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας τη βοήθεια που έχει ανάγκη γιατί το αξίζει.