«Η επόμενη μέρα των εκλογών έφτασε… πώς πρέπει να τη διαχειριστούν όσοι υποψήφιοι δεν εκλέχτηκαν στα αξιώματα που διεκδικούσαν;»

Αποτελεί συνέπεια κάθε εκλογικής διαδικασίας: πάντα υπάρχει ένας κερδισμένος και ένας ηττημένος. Και ενώ ο νικητής πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο ηττημένος πολύ εύκολα μπορεί να μετατρέψει τη χαμένη αυτή μάχη σε προσωπικό πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο εξισώνει τη χαμένη εκλογική μάχη με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Για τον ηττημένο, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικά όντας ο κερδισμένος μίας παλαιότερης εκλογικής μάχης, που τώρα όμως βρίσκεται στη θέση του ηττημένου των εκλογών. Οι δραστηριότητες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια σταματούν και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Ξυπνά την επόμενη μέρα των εκλογών και συνειδητοποιεί πως τα πράγματα μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Η επόμενη μέρα των εκλογών είναι εξίσου δύσκολη και για τον υποψήφιο, που ενώ προσπάθησε αρκετές φορές, δεν κατάφερε να εκλεγεί ποτέ στο αξίωμα που επιθυμούσε. Στην περίπτωση αυτή, τα συναισθήματα είναι ακόμα πιο επώδυνα, γιατί επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η αυτοεκτίμηση του ατόμου. Αρχίζει να αναρωτιέται γιατί, ενώ προσπάθησε τόσο πολύ, κουράστηκε και έκανε ότι καλύτερο μπορούσε τελικά ο κόσμος δεν τον/την ψήφισε; Μήπως αυτό σημαίνει κάτι για τον ίδιο;

Σε όποια κατηγορία λοιπόν και αν ανήκετε δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά την αποτυχία της εκλογής σας στο αξίωμα που επιθυμούσατε.

  1. Διαβάστε προσεκτικά το μήνυμα πίσω από την ήττα σας. Σκεφτείτε για ποιο λόγο οι θέσεις της άλλης πλευράς είχαν μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο από τις δικές σας. Μήπως ο κόσμος έχει ανάγκη από άλλες πολιτικές ιδέες και εναλλακτικές προτάσεις; Διευρύνετε την οπτική σας γωνία, και εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε για το κοινό καλό, αναθεωρήστε κάποιες από τις απόψεις σας και συνεχίστε τον αγώνα σας για ένα καλύτερο αύριο. Οφείλετε να συγχαρείτε τον υποψήφιο που κέρδισε τις εκλογές και να του πείτε πως θα είστε δίπλα του με όποιο τρόπο μπορείτε. Οι εκλογές τελείωσαν. Και οι δύο προχωράτε μπροστά!
  2. Εκφράστε ανοιχτά τα συναισθήματά σας. Μιλήστε για το πώς βιώνετε την ήττα. Είναι κάτι που σας πόνεσε πολύ; Που σας εξόργισε; Ακόμα και αν οι δικοί σας άνθρωποι δε συμφωνούν απόλυτα με τις πολιτικές σας απόψεις, θα σας ακούσουν και θα σας στηρίξουν. Εκφράστε τη θλίψη που νιώθετε. Μην την αφήσετε να σας στοιχειώσει. Πολλές φορές οι άνθρωποι συνεχίζουν και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα να σχολιάζουν τους κερδισμένους και τους ηττημένους μίας εκλογικής μάχης. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε τα κακεντρεχή σχόλια των γύρω να σας επηρεάσουν. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας που φτάσατε μέχρι την τελική διαδικασία, που πήρατε την ψήφο ενός μικρού ή μεγάλου αριθμού ατόμων. Το ότι δεν εκλεγήκατε στο αξίωμα που επιθυμούσατε δε σημαίνει πως είστε λιγότεροι σημαντικοί, απλά κάποιοι ήταν καλύτεροι από εσάς.
  3. Σταματήστε να αναμασάτε τα αποτελέσματα των εκλογών. Η εκλογική διαδικασία τελείωσε. Δε θα σας βοηθήσει πουθενά το να συνεχίσετε να κατηγορείτε τους αντιπάλους σας. Μην ξεχνάτε τα λόγια του Douglas Adams πως «όταν κατηγορείς τους άλλους παραιτείσαι από τη δύναμή σου για αλλαγή!». Αυτοί που παραπονιούνται συνεχώς επιτυγχάνουν τα λιγότερα. Είναι προτιμότερο να προσπαθείτε για κάτι στο οποίο πιστεύετε και να αποτυγχάνετε, από το να μην προσπαθείτε καθόλου. Αυτός που δεν προσπαθεί εξ αρχής είναι ο χαμένος της μάχης. Αν πιστεύετε πραγματικά στις ιδέες σας, συνεχίστε να προσπαθείτε! Μην παραιτείστε τόσο εύκολα επειδή χάσατε μία μάχη!

Κλείνοντας, θυμηθείτε τα λόγια του Andre Malraux: «Συχνά η διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου ανθρώπου και ενός αποτυχημένου δεν είναι οι ικανότητες ή οι ιδέες του αλλά η επιμονή και το θάρρος που δείχνει και υποστηρίζει έμπρακτα τις πεποιθήσεις του»! Εσείς λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκετε;