Άγχος για την υγεία: Τι είναι και πότε γίνεται πρόβλημα;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας της ανά χρονικά διαστήματα. Κάποιες φορές η εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων μπορεί να μας ανησυχήσει λίγο περισσότερο και να επισκεφτούμε το γιατρό. Αφού όμως ο γιατρός μας καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, συνεχίζουμε τη ζωή μας κανονικά. Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους που η ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας τους είναι τόσο μεγάλη, που όχι μόνο δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους, αλλά συνεχώς ζητούν επιβεβαίωση από το γιατρό ότι είναι καλά;

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από το άγχος υγείας, που στην καθημερινότητά μας πολύ συχνά ονομάζουμε ως υποχονδρία. Με τον όρο αυτό εννοούμε το υπερβολικό άγχος και την ανησυχία που βιώνει το άτομο για ήπια ή ασήμαντα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά παρερμηνεύονται ως συμπτώματα δύσκολων, επίπονων και ανίατων ασθενειών. Για παράδειγμα ένας πονοκέφαλος ερμηνεύεται σαν όγκος στο κεφάλι, μία ταχυκαρδία σαν έμφραγμα, ένα μούδιασμα στο χέρι σαν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα άτομα αυτά λόγω της έντονης ανησυχίας τους για την κατάσταση της υγείας τους αντιδρούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Από τη μία πλευρά μπορεί να μπουν σε ένα κυκεώνα εξετάσεων για να βρουν τι ακριβώς έχουν χωρίς να υπάρχουν ιατρικά ευρήματα, να αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση από γιατρούς ότι όλα είναι καλά με την υγεία τους, να ψάχνουν συνεχώς στο διαδίκτυο τα συμπτώματα σοβαρών ασθενειών ή/και να διαβάζουν σχετικά βιβλία και άρθρα. Από την άλλη πλευρά μπορεί να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να τους αγχώσει σε σχέση με την υγεία τους. Για παράδειγμα δε βλέπουν ιατρικές τηλεοπτικές εκπομπές, απομακρύνονται από συζητήσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας, δεν πηγαίνουν στα ραντεβού με τους γιατρούς λόγω του φόβου τους ότι μπορεί να ανακαλύψουν ότι πάσχουν από μία πολύ σοβαρή ασθένεια.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά σημάδια που μας δείχνουν πως ένα άτομο πάσχει από άγχος υγείας;

  • Εάν συνεχώς ελέγχει το σώμα του για να δει αν έχει αλλάξει κάτι, όπως είναι για παράδειγμα η εμφάνιση ενός δερματικού εξανθήματος ή ένας πόνος.
  • Εάν μετά από επανειλημμένες επισκέψεις στο γιατρό και αφού οι εξετάσεις είναι καθαρές συνεχίζει να ανησυχεί για την υγεία του.
  • Εάν έχει επισκεφτεί παραπάνω από έναν γιατρούς για το πρόβλημα θεωρώντας πως κανείς τους δε βρήκε από τι πάσχουν.
  • Εάν τον αγχώνει σε υπερβολικό βαθμό οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγεία του.
  • Εάν η επίμονη αυτή σκέψη για την κατάσταση της υγείας του επηρεάζει τη λειτουργικότητα του και δυσχεραίνει την προσωπική, σεξουαλική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος υγείας- υποχονδρία αρνούνται να αναγνωρίσουν το ρόλο που παίζουν οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στην πρόκληση των συμπτωμάτων τους και για το λόγο αυτό τις περισσότερες φορές δεν αναζητούν τη βοήθεια Ψυχολόγου. Η ενδελεχής αξιολόγηση από την πλευρά του ειδικού είναι αυτή που οδηγεί στην επιλογή της καλύτερης δυνατής θεραπείας. Μήπως λοιπόν την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς το γιατρό για τα συμπτώματα σου και σε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, να αναρωτηθείς για το ρόλο που παίζει το άγχος στη ζωή σου;