«Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά σε αρχικό στάδιο τη διάγνωση του καρκίνου;»

Μέρος Β

Στο προηγούμενο μέρος του άρθρου αυτού περιγράψαμε τις πρώτες αντιδράσεις και τα πρώτα συναισθήματα που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου. Στο δεύτερο αυτό μέρος θα εστιάσουμε στο πώς το άτομο μπορεί να διαχειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τη διάγνωση αυτή στο αρχικό στάδιο.

Φανταστείτε λοιπόν ότι κάθεστε στο γραφείο του γιατρού σας και γίνεται η διάγνωση του καρκίνου. Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή ολόκληρη η ζωή σας αλλάζει. Όλα αυτά που σας δυσκόλευαν και σας προβλημάτιζαν λίγα λεπτά πριν μοιάζουν ανούσια. Τώρα έρχεστε αντιμέτωποι με μία ασθένεια απειλητική για τη ζωή σας, που οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν από την αρχή αν θα μπορέσουν να κερδίσουν ή όχι. Και ενώ μπορεί να νιώθετε ότι ο χρόνος έχει παγώσει, εσείς πρέπει να προχωρήσετε. Πως μπορείτε όμως να το κάνετε αυτό;

  • Αρχικά, δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο. Η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους μια τρομακτική εμπειρία. Μια εμπειρία που θα εύχονταν να μην τη ζούσαν ποτέ. Σε καμία λοιπόν περίπτωση δεν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να διαχειριστεί άμεσα τη διάγνωση αυτή. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που έχει ανάγκη για να πενθήσει, να κλάψει και μετά να συνειδητοποιήσει το τι ακριβώς έχει γίνει. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται το δικό του χρόνο για να περάσει από τη διαδικασία αυτή. Επιπρόσθετα, μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας πιέζοντας τον να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς την καθημερινότητά σας. Ίσως στην περίοδο αυτή της διάγνωσης να πρέπει να μειώσετε το φορτωμένο σας πρόγραμμα και να περιορίσετε σε κάποιο βαθμό αυτά που κάνετε.
  • Αποφασίστε ποιους θα ενημερώσετε. Τη διάγνωση μιας ασθένειας δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τη μοιραστούμε με όλους μας τους γνωστούς και φίλους. Κάθε ένας έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιους θα μιλήσει και σε ποιους όχι και το τι θα τους πει. Μόνο εσείς πρέπει να αποφασίσετε και να επιλέξετε ποιοι θα είναι δίπλα σας στη μάχη αυτή που δίνετε. Όσο και να σας πιέσουν οι γύρω σας να μάθουν τι συμβαίνει ενημερώστε μόνο αυτούς που έχετε ανάγκη δίπλα σας και θεωρείτε πως θα σας στηρίξουν.
  • Μην περιμένετε να κατανοήσετε από την αρχή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Μόλις γίνει η διάγνωση από το γιατρό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφομοιώνουν άλλες πληροφορίες πέρα από τη λέξη καρκίνος. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη σε άτομα διαγνωσμένα με καρκίνο έδειξε πως το 71% των ατόμων είχαν τεράστια δυσκολία αφομοίωσης πληροφοριών και κατανόησης αμέσως μετά τη διάγνωση. Η δυσκολία αυτή εξηγείται από το γεγονός πως όταν είμαστε αγχωμένοι και σοκαρισμένοι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε νέες πληροφορίες.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παραδέχονται πως μετά τη μάχη που έδωσαν με τον καρκίνο άλλαξαν εντελώς τον τρόπο που έβλεπαν τη ζωή τους. Μετά το πέρασμα της επώδυνης αυτής δοκιμασίας οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα από μια διαφορετική, περισσότερο αληθινή και ουσιαστική σκοπιά, καθώς καταλαβαίνουν τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή τους και τι αξίζει. Αντιλαμβάνονται πως πλέον δεν θέλουν απλά να επιβιώνουν, αλλά να έχουν και μια καλή ποιότητα ζωής. Και ποτέ να μην ξεχνάτε πως «οι μάχες που δίνουμε είναι αυτές που μεγαλώνουν τη δύναμή μας. Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αποφασίζουμε να μην παραδοθούμε και να το παλέψουμε, αυτό σημαίνει δύναμη».